Een Turks ontbijt, bekend als “kahvaltı,” is een uitgebreide en gevarieerde maaltijd die vaak wordt gedeeld met familie of vrienden. Het bestaat meestal uit een verscheidenheid aan gerechten die samen een rijke en smaakvolle ervaring bieden.
Typische componenten van een Turks ontbijt zijn:
- Vers brood zoals simit (een soort sesamkringel) of witbrood.
- Kaas in verschillende varianten, vaak witte kaas (beyaz peynir) en soms ook gerijpte kazen.
- Olijven, zowel groene als zwarte, vaak gemarineerd met kruiden.
- Tomaten en komkommers, in schijfjes gesneden en vers geserveerd.
- Jams en honing, vaak gecombineerd met kaymak, een romige delicatesse vergelijkbaar met clotted cream.
- Eieren, meestal geserveerd als menemen (een roerei met tomaten, paprika’s en kruiden) of gekookt.
- Sucuk (Turkse worst) of pastirma (gerookt vlees).
- Thee (çay), dat onmisbaar is en vaak de hele maaltijd door wordt gedronken.
Het Turkse ontbijt is niet alleen voedzaam maar ook een sociale gelegenheid, waarbij de verschillende smaken en texturen bijdragen aan een plezierige start van de dag.
guvenbakkerij@gmail.com –
NICE